دیافراگم چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
دیافراگم چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ تعریف واقعی دیافراگم بسیار ساده است، بخشی از لنز دوربین است که میزان نوری را که از شیشه وارد میشود و به سنسور دوربین شما برخورد میکند، کنترل میکند، بنابراین آن را برای ایجاد یک عکس «در معرض دید» قرار می دهد. اگر می خواهید تنظیمات دستی خود را یاد بگیرید (و عکس های بهتری بگیرید)، دانستن نحوه عملکرد دیافراگم شما بسیار مهم است. شما می توانید به دیافراگم مانند مردمک چشم خود فکر کنید. هر چه گشادتر شود، نور بیشتری وارد می شود. وقتی در یک محیط تاریک هستید، مردمک چشم گشاد می شود تا نور بیشتری وارد کند تا بهتر ببینید. وقتی در یک محیط بیش از حد روشن هستید، مردمک چشم منقبض می شود تا میزان نور را محدود کند.
نکات قابل توجه در آشنایی با دیافراگم
کلید استفاده موفقیتآمیز از دیافراگم (و سایر تنظیمات دستی) درک این مفهوم است: نقشی که در مثلث نوردهی بازی می کند، نحوه تأثیر آن بر عمق میدان شما و سناریوهای مختلفی که میخواهید در آن تغییر دهید را بررسی می کند. اندازه دیافراگم برای محدود کردن یا گسترش مقدار نور وارد شده به لنز تاثیرگذار است. یادگیری این موضوع می تواند پیچیده باشد و درک کامل آن مدتی طول می کشد زیرا چندین متغیر وجود دارد که بهترین دیافراگم را برای عکس شما تعیین می کند.
به همین دلیل است که این راهنمای ساده در مورد دیافراگم را برای مبتدیان جمع آوری کرده ایم. با تقسیم آن به موضوعات جداگانه و سپس توضیح نحوه کار همه آنها با هم، می توانید راحت تر در این زمینه تمرین کنید و یاد بگیرید که چگونه f/stop، دیافراگم و لنز صحیح را برای تصویری که می خواهید ایجاد کنید انتخاب کنید. هرچه بیشتر تمرین کنید، آسانتر میشود و به زودی، کار با تنظیم دیافراگم و سایر تنظیمات دستی شما راحت تر می شود.
- نحوه عملکرد دیافراگم دوربین
همانطور که قبلا ذکر شد، دیافراگم دریچه ای روی لنز شما است که میزان نوری را که حسگر در معرض آن قرار می گیرد، کنترل می کند، بنابراین عکس شما را رندر می کند. خود دیافراگم دارای تیغه هایی است که با هم همپوشانی دارند. اگر تیغه ها را باز کنید، سوراخ بزرگتر و گردتر می شود تا نور بیشتری از آن عبور کند. اگر تیغه ها را محدود کنید، سوراخ با گوشه های تیزتر کوچکتر می شود بنابراین نور کمتری از آن عبور می کند.
بسته به میزان نوری که می خواهید داشته باشید، از دوربین خود برای کنترل اندازه این دهانه استفاده خواهید کرد، اما دیافراگم واقعی در خود لنز قرار دارد. به مثال چشم برگردیم: تنظیم دیافراگم مانند گشاد شدن مردمک چشم شما از یک اتاق کم نور به سمت فضای روشن و آفتابی است. هنگام ایجاد یک عکس، اندازه دیافراگم (مردمک) را بسته به میزان نور مورد نیاز دوربین برای «دیدن» درست تصویر، تنظیم خواهید کرد.
مزایا و معایبی وجود دارد که باید هنگام افزایش و کاهش اندازه دیافراگم در نظر بگیرید که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. در حال حاضر، فقط بدانید که دیافراگم شما دریچه ای است که می توانید آن را تنظیم کنید تا میزان تابش نور به سنسور خود را کنترل کنید و تا حدی مسئول ایجاد صحیح عکس شما است. باید توجه داشته باشید که هر لنز قابلیت دیافراگم یکسانی نخواهد داشت. این با محدوده اعداد f/stop در کنار لنز شما مشخص می شود.
دلایل اهمیت دیافراگم
اجازه دهید ابتدا در مورد چرایی مهم بودن دیافراگم صحبت کنیم و بررسی کنیم کاربرد عملی دیافراگم چیست و چه زمانی و چرا می خواهید آن را تغییر دهید؟
نوردهی مناسب برای یک تصویر خاص بستگی به این دارد که آیا میزان نور مناسب به سنسور دوربین شما برخورد می کند یا خیر. اگر نوردهی شما در محدوده خاصی از نور نباشد، بافت، کنتراست و خلوص رنگ به خطر می افتد. ناگفته نماند که تصاویر چپ و راست فقط بد به نظر می رسند.
- نوردهی مناسب برای یک صحنه کاملاً به موارد زیر بستگی دارد:
مقدار نور موجود
قصد خلاقانه شما برای تصویر (چقدر می خواهید روشن یا تاریک باشد)
و ابزارهایی که برای گرفتن عکس استفاده می کنید، یا سنسور خود را در معرض نور صحنه خود قرار می دهید و دیافراگم جزء اولین مورد از سه تنظیماتی است که هنگام استفاده دستی از دوربین خود تنظیم می کنید.
هرچه دیافراگم خود را کوچکتر تنظیم کنید، عمق میدان شما بیشتر خواهد بود. به عبارت دیگر، وسعت (یا عرض) برش فوکوس افزایش می یابد و محتوای بیشتری را به جزئیات واضح تری در اطراف نقطه تمرکز شما می آورد. وسعت و کیفیت برش فوکوس شما (و جزئیات تار اطراف آن) به عوامل دیگری مانند کیفیت لنز، فاصله کانونی و پرسپکتیو شما بستگی دارد. گذشته از این، دیافراگم شما نقش بسیار مهمی در عمق میدان شما خواهد داشت.
به طور خلاصه:
دیافراگم بازتر = نور بیشتر جمع آوری شده + عمق میدان کم تر.
دهانه دیافراگم کوچکتر = نور کمتر جمع آوری شده + عمق میدان عمیق تر.
دیافراگم و جلوه های خلاقانه
دلایل خلاقانه ای برای عکاسی در حالت باز یا با عمق زیاد میدان وجود دارد. شاید بخواهید سوژه ای را جدا کنید و بافت و کنتراست آن را بررسی کنید تا جریان و تعادل ترکیب بندی خود را کنترل کنید. این یک تکنیک رایج در عکاسی پرتره است، اما می توان آن را با موفقیت در مناظر نیز استفاده کرد. ممکن است شنیده باشید که عکاسان در مورد استفاده از لنز سریع صحبت می کنند. این به لنزهایی اشاره دارد که می توانند دیافراگم باز داشته باشند. اصطلاح سریع از توانایی اجازه دادن نور بیشتر به لنز گرفته شده است، بنابراین شما می توانید سرعت شاتر بالاتری داشته باشید در حالی که اجازه می دهید همان مقدار نور به سنسور برخورد کند که باعث می شود این لنزها در شرایط کم نور عملکرد بهتری داشته باشند (از جمله البته، به قیمت عمق میدان کم تر).
عکاسانی که از پرتره های داخلی و سایر محیط های با نور کم عکاسی می کنند به دنبال لنزهای سریع هستند تا تصاویر واضحی را در زیر نور محیط به آنها ارائه دهند.
عکاسان اکشن و حیات وحش همچنین به دنبال لنزهای سریع خواهند بود زیرا آنها به سرعت شاتر سریعتر از حد معمول برای توقف حرکت نیاز دارند.
با این حال، این فقط در مورد عملکرد نور کم نیست. لنزهای سریع عموماً هنگام فوکوس خودکار (به خصوص در داخل خانه) عملکرد بهتری خواهند داشت. اگر نمی توانید فوکوس خودکار را به درستی انجام دهید، باید آن را به صورت دستی تنظیم کنید و این هنگام عکاسی از سوژه های متحرک یا در نور کم مشکل ساز می شود.
- تفاوت F/STOP با دیافراگم
اصطلاحات دیافراگم و f/stop اغلب برای اشاره به عمق میدان شما به جای یکدیگر استفاده می شوند، اما یک تمایز مهم بین این دو وجود دارد.
ابتدا دیافراگم و f/stop را به طور جداگانه تعریف می کنیم و سپس توضیح می دهیم که چگونه روی یکدیگر تأثیر می گذارند.
دیافراگم به تیغه های شاتر در لنز شما که برای ایجاد دهانه روی هم قرار می گیرند اشاره دارد.
و سپس مردمک ورودی را داریم که خود دهانه دیافراگم است، به اندازه سوراخی که تیغه ها هنگام همپوشانی ایجاد می کنند تا مقدار مشخصی نور را وارد کنند. به فاصله کانونی شما، اندازه دیافراگم متفاوت خواهد بود. لنزهای بزرگتر دیافراگم بزرگتری دارند. این به این معنی است که اندازه دهانه برای نمایش درست یک تصویر در فواصل کانونی مختلف متفاوت خواهد بود یا بهتر است بگوییم، اجازه دهید مقدار یکسان نور به سنسور برخورد کند.
f/stop قطر دهانه دیافراگم (یا مردمک ورودی) را محاسبه میکند که برای نمایش درست تصویر یکسان در فواصل کانونی و اندازههای دیافراگم مختلف لازم است. به همین دلیل است که F در f/stop به فاصله کانونی اشاره دارد.
عدد f/stop به میزان بزرگی دهانه در مقایسه با خود دیافراگم (یا فاصله کانونی) اشاره می کند. بنابراین f/2 به این معنی است که دهانه دیافراگم ½ فاصله کانونی و اندازه دیافراگم است.
نتیجه گیری
جدای از عمق میدان و روشنایی، دیافراگم شما بر وضوح تصویر شما نیز تأثیر می گذارد، اینکه چقدر جزئیات شما مستقیماً از دوربین خارج می شود. انتخاب دیافراگم به عوامل زیادی بستگی دارد، مانند:
کیفیت و مقدار نور، جهت، شدت، و اینکه آیا نیاز به جبران سرعت شاتر و یا ISO دارید یا خیر.
فاصله کانونی و عمق میدان، جایی که می خواهید توجه شما جلب شود. آیا می خواهید نقطه تمرکز خود را جدا کنید یا عمق میدان عمیقی داشته باشید؟
حرکت، آیا می خواهید حرکت را ثابت کنید یا آن را کاهش دهید؟
جلوههای خلاقانه
وضوح، آیا می توانید کمی نور دوربین را برای عمق میدان عمیق یا کم کاهش دهید؟
محدودیت های لنز شما، آیا می توانید حتی با توجه به محیط خود به باز شدن دیافراگم برسید و آیا کیفیت تصویر قابل قبول است؟
برای کسب آگاهی و بررسی این موارد لازم است با افراد متخصص و خبره در این حوزه مشورت کنید که در اینجا خانم بهاره صالح نیا با تخصص و مهارتی که دارند می تواند آموزش های موثری به شما ارائه دهند. کافیست پکیج مستر کلاس عکاسی با دوربین و مشاوره vip ایشان را خریداری کنید و با مشاهده آن به مهارت و دانش خود بیافزایید.
یکی از موفق ترین و محبوب ترین چهره های اینستاگرام و صاحب بزرگترین صفحه آموزش عکاسی با بیش از سه میلیون فالوور در اینستاگرام.